Povijest Košarkaškog saveza PGŽ

Povijest

Košarkaški savez Primorsko-goranske županije osnovan je 16.  01. 1997. godine kada je i izabrano rukovodstvo Košarkaškog saveza na čelu s predsjednikom gosp. Franjom Lulićem. Tajnik je Zoran Pjevalica.

Također su u svom sazivu poslove odrađivali Nadzorni odbor, Stegovni sud i Arbitraža Košarkaškog saveza Primorsko-goranske županije. Djelatnost Košarkaškog saveza Primorsko-goranske županije proizilazi iz Zakona o sportu, Pravila Hrvatskog olimpijskog odbora, Statuta Hrvatskog košarkaškog saveza te zadaća i poslova koje su mu povjerile članice.

Košarkaški savez Primorsko-goranske županije na području Primorsko-goranske županije potiče i promiče košarku i košarkašku aktivnost, usklađuje aktivnost svojih članica, organizira i provodi sustav natjecanja, skrbi o unapređenju stručnog rada i osposobljavanju stručnih djelatnika te unapređenju sportskih dostignuća, skrbi o košarkašima i košarkašicama, objedinjuje i usklađuje program košarke na svom području, utvrđuje program javnih potreba i skrbi o njegovom ostvarenju i obavlja druge poslove i zadaće utvrđene Zakonom i Statutom HKS-a.

PROGRAMI KOŠARKAŠKOG SAVEZA

1. Košarkaški savez Primorsko-goranske županije osim svoje redovite djelatnosti kao što je provođenje natjecanja od najmlađih kategorija ( mini-basket liga dječaka i djevojčica, liga dječaka i djevojčica, mlađe kadetske lige, kadetske i juniorske lige ) pa do seniorskih kategorija ( B-1 muška i ženska liga, A-2 muška liga i kup natjecanje na području regije „ zapad „ ) provodi i druge programe koje prihvati Upravni odbor Košarkaškog saveza Primorsko-goranske županije.

Tu spadaju nastupi županijskih selekcija u svim kategorijama na raznim međunarodnim i domaćin natjecanjima ( Otvoreno prvenstvo županijskih selekcija pod okriljem Hrvatskog košarkaškog saveza u Poreču, nastup na međunarodnom košarkaškom turniru u Riomu – Francuska, nastup na Uskršnjem turniru u Crikvenici… ), zatim organizacija stručnih seminara za Udrugu košarkaških sudaca i Udrugu košarkaških trenera Primorsko-goranske županije, pomoć pri organizaciji kampova koje provodi na području županije stručna služba Hrvatskog košarkaškog saveza, pomoć u organizaciji prilikom nastupa nacionalnih reprezentacija ( Rijeka, Crikvenica, Delnice… ) i sl.

ORGANIZACIJA SAVEZA

Košarkaški savez Primorsko-goranske županije ustrojen je na takav način da ima svoje legalne organe kao što su Skupština, Upravni odbor, Arbitraža i Stegovni sud. Pored navedenih osnivaju se povremeno i druga tijela koja pomažu u radu Saveza.

U sklopu savezu djeluju i pojedina Povjerenstva za natjecanja koja vode brigu u skrb o pojedinom natjecanju.